نام انگلیسی German chamomil
نام علمی Matricaria recutita L.
تیره Compositae ( Asteraceae)
بابونه گیاهی است یکساله از تیره کاسنی به ارتفاع ۲۰-۴۰ سانتی متر که بطور خودرو در مزارع و کنار جاده ها و اماکن بایر می روید. ساقه آن عمودی و بدون پرز می باشد که در قسمت فوقانی شاخه دار می شود که هر یک منتهی به کاپیتولهایی می گردد. برگها به صورت دستجات ۲ تا ۳ تائی پرمانند و دارای لبه باریکی می باشند. گل ها از دو نوع زبانه ای و لوله ای تشکیل شده اند و در انتهای ساقه مشاهده می شوند. گلچه های زبانه ای به رنگ سفید و تعداد آنها متفاوت و بین ۱۲ تا ۱۹ عدد در هر گل است و از نظر جنسی ماده هستند. گلچه های لوله ای نیز به رنگ زرد هستند این گروه از لحاظ جنسی نر- ماده (دوجنسی) بوده و پس از باز شدن استوانه ای شکل می شوند. میوه فندقه به طول ۱ تا ۵/۱ میلی متر و به رنگ خاکستری سفید و یا زرد روشن می باشد.
ترکیبات:
- روغن فرار: (1.5-4%): ترکیبات اصلی شامل آلفا بیزابولول، بیزابولول اکسید A، بیزابولول اکسید B، بیزابولون اکسید A، بتا-ترانس-فارنسن، کامازولن، اسپاتولنول.
- فلاونوئیدها: فلاون گلیکوزیدها، آپی جنین، لوتئولین، کرسیواریول، کوئرستین، ایزورامنتین، پاتولتین، روتین
- هیدروکسی کومارین ها: شامل آمبلی فرون، هرنیادین
- موسیلاژ: شامل رامنوگالاکتورونان
قسمت مورد استفاده:
گلهای بابونه قسمتی از گیاه هستند که دارای کاربردهای درمانی می باشند.
موارد کاربرد:
بابونه به علت داشتن خواص مقوی معده، ضد اسپاسم و ضد التهاب، طی قرنهای متمادی گذشته در طب سنتی ایران و اروپا بطور وسیعی مصرف داشته است. انواع شکل های داروئی، بهداشتی و آرایشی آن در بازار کشورهای اروپائی موجود بوده و طرفداران فراوانی دارد.
به دلیل محدوده وسیعی از مواد شیمیائی که در گلهای بابونه وجود دارد اثرات مختلف درمانی برای آن در نظر گرفته میشود که عبارتند از: اثرات ضد التهاب، اسپاسمولیتیک، محافظت کنندگی از زخمهای گوارشی، تسریع در بهبود زخم، ضد قارچ، ضــدمیکـروب، خنـثی کننده سم باکتری ها و ضعف سیستم عصبی مرکزی.
اثرات ضد باکتری، ضد ویروسی و ضد قارچی عصاره بابونه در محیط های آزمایشگاهی مشاهده شده است.
فرآورده های حاوی بابونه به طور موضعی برای درمان راش پستان، پوست آسیب دیده و ترک خورده (به ویژه برای آسیب های سینه در مادران شیرده)، هموروئید، کبودی، نیش حشرات و سوختگی به ویژه سوختگی ناشی از رادیوتراپی، سودمند هستند.
مطابق با مرجع کمیسیون E استفاده از بابونه در موارد سرفه، برونشیت، تب و سرماخوردگی، التهابات پوستی، التهاب دهان و گلو، مستعد بودن به عفونت، جراحات و سوختگی، پیشنهاد شده است.
موارد احتیاط:
در افراد دارای آلرژی به گیاهان تیره کاسنی نباید مصرف شود.
موضوعات مرتبط: بازنشر، طب سنتی ایران، مفردات و گیاهان دارویی
آرشیو موضوعی
از دل مقالات (۴)بازنشر (۲۰)
تغذیه (۲۰)
چند کلمه حرف کتاب (۱۶)
دکتر الهام قدمی یزدی (۳)
دکتر راحله زارعشاهی (۳)
دکتر محمدعلی زارعیان (۱۵)
دکتر مهدی عدل (۱)
ریزنگاشت (۱۲)
طب سنتی ایران (۲۶)
مفردات و گیاهان دارویی (۱۴)
یادداشت (۱۵)
آرشیو زمانی
دی ۹۷ (۳)شهریور ۹۷ (۲)
مرداد ۹۷ (۳)
تیر ۹۷ (۶)
خرداد ۹۷ (۴)
دی ۹۶ (۵)
آذر ۹۶ (۴)
مهر ۹۶ (۵)
شهریور ۹۶ (۲)
مرداد ۹۶ (۲)
تیر ۹۶ (۵)
خرداد ۹۶ (۷)
اردیبهشت ۹۶ (۱۱)
فروردین ۹۶ (۸)
اسفند ۹۵ (۲)