اثرات تغذیهای و بالینی استفاده از روغن پالم
جلالالدین میرزایرزاز
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس انجمن تغذیه ایران
در ادامه مطلب پیشین باید گفت، در بررسی تاثیر استفاده از روغن پالم در رژیم غذایی بر شاخصهای سلامتی، در نظر گرفتن این نکته که بسیاری از پژوهشهای انجام شده در این حوزه از سوی ذینفعان تولید و فروش این محصول حمایت مالی شده است، قابل توجه است. بهعنوانمثال در متاآنالیز انجام شده توسط فاتوره و همکاران (Fattore eal., 2014b) که یکی از جامعترین و بهروزترین مطالعات در این حوزه است، از 51 مطالعه انجام شده، 19 مطالعه توسط اتحادیه روغن پالم مالزی (Malaysia- Palm Oi- Board) و 12 مطالعه نیز توسط شرکتهای خصوصی حمایت مالی شده بودند.
با مروری بر نتایج متاآنالیز فاتوره و همکاران، برخی جهتگیریها در نتایج مطالعات به چشم میخورد. این بررسی نشان میدهد تغییر در میزان کلسترول و LDL در مطالعات انجام شده در آسیا (عمدتا مالزی) نسبت به مطالعات اروپایی و امریکایی کمتر است. همچنین مشاهده شد که این تغییرات در مطالعاتی که توسط اتحادیه روغن پالم مالزی حمایت مالی شدهاند از مطالعات انجام شده توسط شرکتهای خصوصی و سازمانهای دیگر کمتر است (Fattore eal., 2014b).
اقدام دیگری که توسط ذینفعان روغن پالم در راستای تبلیغ استفاده از این محصول صورت میگیرد چاپ ویژهنامههایی با موضوع روغن پالم در مجلات علمی نسبتا معتبر است. بهعنوانمثال مجله Europea- Journa- of Lipid Science and Technology (Impacfactor: 2.03) جلد 109 شماره 4 خود را در سال 2007 با به موضوع روغن پالم اختصاص داده است. همچنین مجله JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF NUTRITION (Impacfactor: 1.7) نیز جلد 29 شماره 3 خود ضمیمهای 10 مقالهای با عنوان Dietary Palm Oi- I- Huma- Nutritio- با حمایت مالی Malaysia- Palm Oi- Counci- منتشر کرده است.
با توجه به موارد فوق و حجم بالای مطالعات حمایت شده توسط ذینفعان روغن پالم، لزوم انجام کارآزماییهای بالینی در این حوزه توسط سازمانهای بیطرف مرتبط با سلامت، ضروری به نظر میرسد. در بررسی ویژگیهای تغذیهای و بالینی روغن پالم و فراکسیون مختلف آن باید به این نکته توجه داشت که روغن پالم (بهغیراز مناطقی در آسیا) عموما در سفره غذایی بسیاری از کشورها بهعنوان یک روغن جایگزین وارد شده است و بهعنوان یک روغن بومی در نظر گرفته نمیشود. همچنین در بسیاری از محصولات غذایی، این روغن جایگزین یک روغن خاص است و بنا به دلایل مختلف تکنولوژیک و اقتصادی از آن استفاده میشود.
مأخذ
-
روزنامه سپید
موضوعات مرتبط: بازنشر
آرشیو موضوعی
از دل مقالات (۴)بازنشر (۲۰)
تغذیه (۲۰)
چند کلمه حرف کتاب (۱۶)
دکتر الهام قدمی یزدی (۳)
دکتر راحله زارعشاهی (۳)
دکتر محمدعلی زارعیان (۱۵)
دکتر مهدی عدل (۱)
ریزنگاشت (۱۲)
طب سنتی ایران (۲۶)
مفردات و گیاهان دارویی (۱۴)
یادداشت (۱۵)
آرشیو زمانی
دی ۹۷ (۳)شهریور ۹۷ (۲)
مرداد ۹۷ (۳)
تیر ۹۷ (۶)
خرداد ۹۷ (۴)
دی ۹۶ (۵)
آذر ۹۶ (۴)
مهر ۹۶ (۵)
شهریور ۹۶ (۲)
مرداد ۹۶ (۲)
تیر ۹۶ (۵)
خرداد ۹۶ (۷)
اردیبهشت ۹۶ (۱۱)
فروردین ۹۶ (۸)
اسفند ۹۵ (۲)