جلال‌الدین میرزای‌رزاز
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و رئیس انجمن تغذیه ایران

در ادامه مطالب پیشین درباره روغن پالم باید گفت:

1. تفسیر داده‌های بالینی مرتبط با مصرف روغن پالم باید با در نظر گرفتن حمایت مالی ذینفعان این روغن از پروژه‌های تحقیقاتی صورت گیرد. زیرا در برخی موارد، جهت‌گیری‌های خاصی در این پژوهش‌ها مشاهده شده است.
2. با توجه به اینکه طبق کدکس، 7 نوع روغن با منشاء پالم تعریف شده است و هرکدام از این روغن‌ها ویژگی‌های متفاوتی (از لحاظ ترکیب اسید‌های چرب و حالت فیزیکی) دارند، در استفاده از عبارت "روغن پالم " مشخص شود دقیقا کدام فراکسیون مدنظر است.
3. با توجه به بررسی مطالعات پیشین که برخی از آنها متاآنالیز بوده‌اند مشخص می‌شود رژیم‌های حاوی روغن پالم در مقایسه با اسیدهای چرب غیراشباع (MUFA و PUFA ) و همچنین در مقایسه رژیم‌های حاوی استئاریک اسید، مشخصا منجر به افزایش در میزان کلسترول تام، LDL، آپولیپو پروتئین B، HDL و آپولیپو پروتئین A-I خواهد شد،
4. رژیم‌های حاوی روغن پالم در مقایسه با رژیم‌های حاوی میریستیک/لوریک اسید، منجر به کاهش در کلیه شاخص‌های ذکر شده در بند 2 خواهند شد.
5. رژیم‌های حاوی روغن پالم، در مقایسه با رژیم‌های حاوی اسیدهای چرب ترانس، منجر به افزایش HDL و آپولیپو پروتئین A-I و کاهش مشخص در آپولیپو پروتئین B، تری اسیل گلیسرول‌ها و کلسترول HDL/ خواهد شد.
6. استفاده از روغن پالم (فراکسیون‌های با درصد اولئین بالا) در روغن‌های سرخ‌کردنی به دلیل ارزانی و مقاوم بودن نسبی این روغن و همچنین کاهش تولید و دسترسی به روغن‌های گیاهی با اسید اولئیک بالا است. بنابراین ممکن است در صورت تغییر در میزان تولید و یا دسترسی به سایر روغن‌های مشابه، بازار روغن پالم مورد تهدید قرار گیرد (Matthäus, 2007).
7. اظهارنظر دقیق درباره تاثیر استفاده از روغن پالم بر روی شاخص‌های سلامتی، بستگی به روغنی دارد که پالم (با توجه به بند 1) جایگزین آن می‌شود.
8. یکی از مهم‌ترین نکات، آگاهی مصرف‌کنندگان از حضور روغن پالم در محصولات غذایی است. این امر مستلزم سیاست‌های برچسب‌گذاری مناسب است. به‌عنوان‌مثال، پیش از ممنوعیت استفاده از روغن پالم در محصولات لبنی، در برخی از استان‌ها، پنیر آنالوگ فله تولید می‌شد که تشخیص حضور روغن پالم در این محصول، توسط مصرف‌کننده غیرممکن است.
9. آمار واردات روغن پالم طریق گمرک جمهوری اسلامی و همچنین آمار مصرف روغن پالم در صنف و صنعت از سوی انجمن روغن در گزارش حاضر ارائه شده است. نکته مهم در این میان، عدم دسترسی به آمار مصرف روغن پالم به تفکیک صنف و صنعت است. ضعیف‌تر بودن نظارت بر مواد اولیه مصرفی صنوف، که بخشی از نیاز غذایی جامعه را تامین می‌کنند اهمیت ارائه این آمار را دوچندان می‌کند. بنابراین با علم به دشواری‌های موجود در این حوزه، جهت پایش دقیق‌تر مصرف روغن پالم، پیشنهاد می‌گردد میزان روغن ارائه شده به کلیه صنوف ثبت شود تا در سیاست‌گذاری‌های کلان مورد استفاده قرار گیرد.
با توجه به شبهه دار بودن برخی پژوهش‌های انجام شده بر روی روغن پالم و صرف هزینه‌های هنگفت از سوی ذینفعان، در راستای معرفی جنبه‌های مختلف روغن پالم (تکنولوژیک و بالینی) به نظر می‌رسد اظهارنظر قطعی در مورد تاثیر استفاده از این روغن بر سلامتی، نیازمند انجام پژوهش توسط موسسات و سازمان‌های بی‌طرف است. بنابراین موارد زیر به‌عنوان اولویت‌های پژوهشی در زمینه روغن پالم، پیشنهاد می‌گردد:
1. بررسی تاثیر جایگزینی فراکسیون‌های مختلف روغن پالم با سایر روغن‌ها و چربی‌ها بر شاخص‌های بیماری‌های قلبی و عروقی (در سطوح حیوانی و انسانی)
2. بررسی مقاومت اکسیداتیو فراکسیون‌های مختلف روغن پالم (به‌تنهایی و ترکیبی) در فرآیند سرخ کردن، با هدف کاهش اسیدهای چرب اشباع در فرمولاسیون روغن‌های سرخ‌کردنی.
3. مقایسه مقاومت اکسیداتیو فراکسیون‌های مختلف روغن پالم (به‌تنهایی و ترکیبی) در فرآیند سرخ کردن با سایر روغن‌های موجود در کشور
4. فرمولاسیون روغن‌های خاص بدون اسیدهای چرب ترانس و با میزان اسیدهای چرب اشباع پایین به‌منظور استفاده در محصولات قنادی ،کیک و کلوچه.

 

* خرید اینترنتی محصولات گیاهی سالم *


مأخذ

  • روزنامه سپید


موضوعات مرتبط: بازنشر
۱۱ دی ۱۳۹۶ [۱۵:۱۸]
۵۶۲ بازدید